En elitidrottares CV  – en garanterad framgångssaga? 

Föreställ dig att du sitter med ett antal jobbansökningar och faller över ett CV där kandidaten har en bakgrund inom elitidrott och en lång lista av framgångsrika prestationer inom sin sport. Det är lätt att anta att denna person, med sin disciplin och arbetsmoral, är perfekt för jobbet. Men är det verkligen så? 

Idrottsprestation vs. krav på arbetsplatsen 

För att undersöka denna myt behöver vi börja med att jämföra prestationer inom idrott med kraven på arbetsplatsen. En vanlig uppfattning är att framgångsrika idrottare kommer prestera bra i arbetslivet utifrån idén om att egenskaper som disciplin, uthållighet och vinnarinstinkt direkt kan överföras till arbetsplatsen och leder till framgång.   

Det är dock viktigt att påminna sig själv om att prestationer inom idrott och arbete inte behöver vara synonyma. En person som är duktig på sin sport behöver inte nödvändigtvis ha den kompetens som krävs för att lyckas i en specifik arbetsmiljö. Färdigheten att hantera en boll eller springa snabbt är till exempel inte samma sak som att kunna sätta sig in i komplexa affärssituationer eller att leda ett team på arbetsplatsen.  

Framgång inom idrott kan alltså vara resultatet av faktorer som är unika för den specifika idrotten. Även om vissa egenskaper, som uthållighet och lagarbete, ofta är värdefulla både inom idrott och arbete, prövas de i olika kontexter. Idrottsarenan har ofta tydliga regler och mål, medan arbetsplatsen kan vara mer komplex och föränderlig. Därför är det viktigt att påminna sig själv om att alla arbetsplatser ser olika ut och att olika roller kräver olika färdigheter och egenskaper.  

Så lyckas du med dina rekryteringar 

Att ha en bakgrund som framgångsrik idrottare kan vara en tillgång i vissa situationer, men det är inte alltid en garanti för framgång på arbetsplatsen. För att öka dina chanser att lyckas med rekryteringar bör du bedöma kandidater utifrån deras erfarenheter, kompetenser och personliga egenskaper, med fokus på vad som är relevant för den specifika rollen.  
 
Vi har listat några saker du bör tänka igenom innan nästa rekrytering för att öka dina chanser att rekrytera rätt:  

  • Skapa en kravprofil: Förbered dig inför rekryteringsprocessen genom att tydligt definiera vilka kompetenser och erfarenheter som krävs för rollen. 
     
  • Använd en bedömningsmatris: Skapa en tydlig matris för att underlätta en objektiv bedömning av kandidaterna. Detta hjälper dig att utvärdera kandidaterna på ett objektivt och rättvist sätt. 
     
  • Utgå från den specifika rollen: Bedöm kandidaternas bakgrund och egenskaper utifrån hur väl de passar den aktuella rollens krav och utmaningar. 

Genom att följa dessa steg ökar du dina chanser att rekrytera den mest lämpade individen för jobbet. För mer insikter och diskussion om ämnet rekommenderar vi dig att titta på det senaste avsnittet av Mythbusters där vår marknadschef, Andreas Evermyr och vår VD Fredrick Carlsson pratar vidare om ämnet. Kolla in avsnittet här!  

Söker du personal eller vill veta mer om hur vi jobbar med rekrytering? Klicka här.