Skriv ett personligt brev

I det personliga brevet blir du din egen marknadsförare och får möjlighet att beskriva dig själv som person. Lägg fokus på att motivera varför du söker tjänsten, vad du kan tillföra företaget, varför du passar på företaget och på vilket sätt du uppfyller kraven.

Första stycket i ditt personliga brev ska vara intresseväckande och få rekryteraren att vilja läsa vidare. I nästa stycke är det dags att presentera vad du gör i dagsläget, och lite om dina tidigare anställningar. Tänk på att rekryteraren troligtvis redan har läst ditt cv vilket gör att du inte bör rabbla dina erfarenheter en gång till. Berätta istället vad du har åstadkommit eller vad olika tjänster/uppdrag/organisationer har lärt dig och som företaget du söker nytt jobb hos kan ha nytta av.

Det är sedan dags att beskriva din utbildningsbakgrund och hur du är som person. Koppla gärna dina personliga egenskaper till det som efterfrågas i annonsen. Tänk dock på att om företaget söker någon som är kreativ kommer alla skriva att de är just kreativa. Beskriv därför hur din kreativitet tar sig form.

Var inte rädd att ta upp saker som efterfrågas men som du inte har, om till exempel erfarenhet efterfrågas och du inte har hunnit skaffa dig någon sådan kan du istället berätta vad du kan tillföra.

Sist men inte minst kan du beskriva din personliga situation. Är du gift? Har du barn? Vad gillar du att göra på fritiden? Detta har ingen större betydelse men en rekryterare vill gärna skaffa sig en helhetsbild av personen hon/han eventuellt ska intervjua.

Undvik

Tråkiga inledningar: Att du heter Åsa Bengtsson och är 26 år vet man redan från ditt cv eller från kontaktuppgifterna i sidhuvudet.

Överstig inte en sida: Det är lätt att man tappar intresset för att läsa vidare annars.
Generella personliga brev: Personliga brev ska anpassas efter den tjänst du söker.
Stavfel och grammatiska fel: Kör stavningskontroll och läs brevet högt för dig själv. Om du stakar dig eller inte hinner med att andas kan det vara dags att skriva om den meningen.
Bristfällig design: du kanske inte är en Art Director men det är relativt enkelt att få det snyggt i Word.

Undvik att pumpa ut adjektiv som stresstålig, flexibel, noggrann etc. Beskriv istället hur dessa tar sig uttryck i verkligheten. Skriv inte vad företaget kan göra för dig, koncentrera dig på vad du kan göra för företaget.