Vad är klimatpositiv?

Det är allt fler som pratar om att de vill bli klimatpositiva, men vad innebär det att vara klimatpositiv? Det innebär att när en privatperson eller ett företag klimatkompenserar för mer än 100 % av sina utsläpp. Det räcker alltså inte bara att minska på koldioxiden som vi kontinuerligt släpper ut och kompensera för sina resterande utsläpp. Då är man enbart klimatneutral. Vi måste dessutom se till att ytterligare ta bort en del av de utsläpp som redan finns i atmosfären för att hjälpa miljön tillbaka i rätt riktning. Först då är man klimatpositiv.

I och med detta kommer Framtiden se till att klimatkompensera för minst 110 % av sina utsläpp. Just nu har Framtidens arbete bara startat men med största sannolikhet kommer vi att nå vårt mål under 2019.

Vill du lära dig mer? Här kan du läsa mer om skillnaden mellan klimatpositiv, klimatneutral och klimatsmart.

Varför klimatpositiv?

Den globala uppvärmningen som i nuläget råder kan i framtiden ge katastrofala konsekvenser. Det är inte bara vi människor som påverkas utan även djur, växter, den globala ekonomin och städer runtom i världen. För att värsta tänkbara scenario inte skall inträffa kan man redan idag ta ställning och bidra till en bättre framtid.

Det är därför upp till oss människor att agera, både kollektivt men även på individnivå. Tack och lov finns det mycket att göra för att bli klimatpositiv, framförallt för dig eller er som driver företag. Genom att tänka till, skapa en strategi och börja klimatkompensera kan du som företagare ta kontroll på era utsläpp och dess avtryck på miljön.

För att kunna bli klimatpositiv som företag eller privatperson behöver du analysera dina utsläpp. Stockholm Enviroment Institute har släppt en klimatkalkylator så att du enkelt kan analysera just dina utsläpp och på så vis få en bild av hur du påverkar miljön. Det är först när du uppnått den externa aktörens beräkningar och klimatkompenserat till 100 procent som du kan börja göra det där extra för att bli klimatpositiv.

Framtidens klimatguide

Vi har skapat en guide för att övertyga dig som privatperson eller företag att börja tänka mer på klimatet. Som företag har du alla möjligheter att bidra samtidigt som du stärker ditt varumärke. Du stärker även din position på marknaden samt engagerar och utbildar din medarbetare.

Ladda ner vår guide: 5 anledningar till att du och ditt företag ska börja tänka på klimatet. Du hittar guiden här.

Hur väljer du rätt organisation när du ska klimatkompensera?

Lär dig mer