Klimatpositiv

Vi är klimatpositiva

Klimatet är en av vår tids största utmaningar. Som företag anser vi att man har ett stort ansvar för nästa generation, så detta är en kamp som inte kan vänta. Vi på Framtiden har därför tagit det viktiga beslutet om att bli ett av Sveriges, än så länge, få klimatpositiva företag.

Vägen till att bli klimatpositiv

Under våren 2019 startade arbetet med att minska våra utsläpp och ta fram en strategi för hur vi ska klimatkompensera. Vi tänker se till att nå vårt mål så snart som möjligt och hoppas att det kan inspirera fler att vilja göra detsamma. Följ med på vår resa till att bli klimatpositiva!

Läs Framtidens klimatrapport
16 mars, 2020
16 mars, 2020

Rama in ditt klimatarbete: säkra klimatnyttan med ISO-certifikat

Miljön är något som engagerar, men som också är en snårig djungel som kan vara svår att hitta rätt i – vilket kan få onödiga konsekvenser. Därför är det viktigt att du har ramar att luta dig mot för att kunna göra kommunikationen och redovisningen enkel samt faktariktig när du jobbar med ditt klimatarbete.

Eftersom Framtiden troligtvis är det första företaget (enligt E&Y) i rekryterings-och bemanningsbranschen som har fått ett utsläppsreduktionscertifikat, eller CER (Certified Emission Reduction), utfärdat av FN behövde vi titta extra noga på att all kommunikation och redovisning sköttes enligt konstens alla lagar. På det sättet kan vi även agera branschföregångare i klimatfrågan och inspirera andra företag i branschen till att ta sig an arbetet och bli klimatpositiva.

För att kommunicera och redovisa kring klimatfrågan finns det olika ISO-standarder som du bör ha koll på:

ISO 14021 är standarden för hur man namnger och märker produkter samt uttalar sig om produkter kopplat till miljö. Denna standard beskriver dessutom en allmän metodik för utvärdering och kontroll av egna miljöuttalanden samt specifika utvärderings-och kontrollmetoder för de utvalda uttalandena i denna standard.

ISO 14064 utgör ett ramverk för redovisning och verifiering av växthusgaser (GHG) för organisationer som vill kunna kvantifiera samt reducera utsläppen av växthusgaser.


Framtidens klimatarbete – en fusion av ISO 14021 och ISO 14064
Det Framtiden har gjort är att certifiera sig enligt ISO 14064 och ISO 14021; sammantaget är detta en certifiering enligt Gold Standard som är den enda certifieringsstandard som är godkänd och betrodd av fler än 80 internationella miljöorganisationer. Projekten övervakas av en oberoende teknisk rådgivande kommitté och kontrolleras av oberoende revisorer. Certifieringsprocessen kräver även en stor medverkan av lokala intressenter och organisationer.

Varför en fusion?
För att definiera vårt miljöuttalande CO2e om klimatpositivitet används ISO 14021:2016 (typ II miljömärkning) med korrigeringen att utsläpp beräknas enligt GHG Protocol och ISO 14064-1:2018. Eftersom ISO 14067:2018 inte anses applicerbar för klimatrapportering på organisationsnivå utan mer lämplig för en produktnivå. Framtidens växthusgasutsläpp beräknas därför i enlighet med GHG Protocol och ISO 14064-1:2018 och vi tillämpar operationell kontroll som konsolideringsmetod.

 

Hur klimatkompenserar Framtiden?
Som klimatkompensation har Framtiden valt CDM. CDM-projekt är ofta investeringar i förnybar energi. Varje CDM-projekt granskas kontinuerligt av revisorer för att beräkna den faktiska utsläppsreduktionen under den aktuella perioden, vartefter FN utfärdar utsläppsreduktionscertifikat, eller CER (Certified Emission Reduction). I vårt fall ledde processen fram till att Framtiden AB investerade i vindkraft i Hindustan. Detta innebär att vi genomgår olika steg tillsammans med vår leverantör Tricorona. Alla Tricoronas projekt levererar ex-post-krediter vilket innebär att klimatnyttan är verifierad – du får helt sonika det du betalar för när du betalar –  något som var viktigt för oss när vi valde klimatkompensationsprojekt att investera i.

Hela rapporten läser du här:
Framtiden Klimatrapport

28 augusti, 2019
28 augusti, 2019

Hur arbetar vi mer aktivt med miljö i vår vardag?

Hela processen med att bli klimatpositiva har bidragit till en ökad medvetenhet hos alla i hela organisationen. Vi har fått in flera förslag från medarbetare med idéer på hur vi kan bidra till klimatet ännu mer, vilket visar att våra medarbetare engagerar sig.

Varje morgon serveras frukost till våra anställda på våra kontor, all frukost kommer att bytas ut mot ekologiska alternativ. Sopsorteringskärl är inköpta till alla våra kök. Vi har inlett ett samarbete med Hela människan – en organisation som tar emot överbliven mat om vi efter tex event, julfest och liknande har mat eller frukt över som vi själva inte kan ta hand om.

Vi kommer aldrig att bli helt färdiga med klimatarbetet, men vi vill hela tiden bli ännu bättre på hur vi kan minska vårt avtryck.

/ Emelie Hessel, HR-specialist

13 augusti, 2019
13 augusti, 2019

Att sätta klimatmål

För oss på Framtiden är det en spännande och rolig process att sätta klimatmål. Vi vill alltid jobba för att förbättra oss, vilket även kan kopplas till vår klimatpåverkan. Därför har vi inte bara mål för att bli ett klimatpositivt företag och stanna där. Vi har samtidigt satt mål för hur vi vill minska våra utsläpp samt minska vår klimatpåverkan på såväl kort som lång sikt. Våra klimatmål finns i vår klimatstrategi som går att ta del av i sin helhet från slutet av augusti.

/ Malin Lööf, HR-chef

31 juli, 2019
31 juli, 2019

Hur når vi ut med vårt budskap?

För oss är det viktigt att få med oss andra människor på denna resa, både våra medarbetare och konsulter, men också andra företag. Genom att sprida vårt budskap i form av blogginlägg, guider och på sociala medier kan vi få fler människor att tänka klimatsmart och göra små skillnader i sin vardag, som i långa loppet leder till en bättre värld. Det är på denna sida du kan följa vår resa mot en grönare framtid. Med hjälp av LinkedIn ger vi t.ex. tips om hur man kan vara klimatsmart på jobbet.

Under vår klimatsida delar vi allmän information om olika miljöinitiativ och du kan registrera dig för att få tillgång till nedladdningsbara guider. Vårt mål att inspirera andra företag till att också vilja bli klimatpositiva.

/ Pernilla Lidman, marknadsansvarig

 

25 juli, 2019
25 juli, 2019

Tankar från hängmattan

Efter en hektisk period fram till sommaren är det skönt med semester nu. Under våren beslutade Framtiden att bli ett klimatpositivt företag, efter det har jag själv börjat tänka mer på mina klimatsmarta val i vardagen och framförallt nu på semestern. Det finns många klimatsmarta utflykter jag och familjen kan göra. Cykla till Vätterstranden med en picknickkorg fylld med rester från gårdagen, paddla kanot i Bunn eller bara vara där jag är just nu, på hemmaplan i trädgården med familjen.

/ Rickard Blom, chef stöd & support

16 juli, 2019
16 juli, 2019

Välja projekt

Vi har efter en noggrann undersökning, i samråd tillsammans med EY valt att gå vidare med vindkraft i Hindustan i norra Indien. Framtiden kommer att investera i ett projekt där 75 vindturbiner tillsammans genererar grön el. I valet har det varit viktigt att projektet är certifierat via Gold Standard CDM då detta är en kvalitetsstämpel på att projektet verkligen gör nytta. ”Hindustan” är det som vi väljer för klimatkompenseringen vi gör för året 2018, beslut för om det är detta projekt vi kommer fortsätta investera i under följande år än ännu inte bestämt. Läs mer om projektet.

/ Emelie Hessel, HR-specialist

1 juli, 2019
1 juli, 2019

Att samla in material med hjälp av våra fantastiska kollegor

För att kunna bli klimatpositiva måste vi först räkna ut hur stort avtryck vi gör. Ett naturligt första steg är därför att samla in ett brett underlag till våra revisorer på EY. I underlaget finns allt vi gör. Från hur många kilometer tåg vi har åkt, till vilken typ av papper vi har köpt in till våra kontor. Det har varit ett fint samarbete mellan avdelningarna samt mellan personerna som står för arbetet (som stundtals har varit ett imponerande detektivarbete). Nu är vi i mål. Arbetet med att analysera och beräkna våra utsläpp är klara. Nu är det dags att börja kika på vilket projekt vi ska investera i.

/ Malin Lööf, HR-chef

11 april, 2019
11 april, 2019

Att göra plats i budgeten

Vi vill nå målet så snabbt som möjligt, gärna redan i år. Tillsammans med våra revisorer på EY konstaterade vi att det behövdes skapas utrymme i vår budget. En budget som redan var fastspikad sedan flera månader tillbaka. Så hur löser man det? På en gemensam konferens, tillsammans med alla våra kollegor, lyfte vi därför miljöpunkten och vikten av att agera snabbt. Klimatet kan inte vänta. Till våra kollegor ställde vi frågan om de kunde tänka sig att minska på vissa specifika företagsförmåner för att sätta igång med vårt miljöarbete redan nu. Aldrig någonsin har jag varit så stolt över mina kollegor som jag var då. Det blev ett rungande JA!

/ Tobias Haster, ekonomichef

18 mars, 2019
18 mars, 2019

Vilken väg vill vi gå

Vi har bestämt oss, vi ska jobba för miljön. Nästa steg är därför att se oss omkring och forska i vad det innebär. Vad är egentligen skillnaden mellan att vara klimatsmart, klimatneutral och klimatpositiv? Vi landade snabbt i att Framtiden ska bli klimatpositiva då det är det enda alternativet, som inte bara kompenserar för våra egna utsläpp, utan som även hjälper till att tömma atmosfären från koldioxid som redan har släppts ut. Detta går även hand i hand med ett av våra ledord: KÖR. Nu när vi har bestämt oss ska vi helhjärtat och passionerat gå in för att bli klimatpositiva.

/ Emil Jungåker, vd

4 februari, 2019
4 februari, 2019

Hur resan startade

Framtiden har som mål att vara en positiv kraft och har därför alltid arbetat för att försöka uppnå det på olika sätt. Ingen kunde väl undgå de viktiga diskussionerna kring vår miljö som verkligen blommade ut i fjol. Vår klimatresa gör därför sitt första avstamp under ett möte där jag och vår vd diskuterade hur viktigt det var att även vi som företag tar ansvar för vår miljö. Samtalet ledde in på diskussioner om andra spännande företag som klimatkompenserar, men kom snabbt fram till att Framtiden borde gå ett steg längre. Vi vill inte bara göra några få klimatsmarta val, vi vill gå hela vägen! Våra medarbetare ska varje dag kunna känna att de gör en positiv skillnad för miljön och för framtiden. Men den stora frågan nu var bara: hur når vi dit?

/ Marcus Hökenklo, grundare och styrelseledamot