Klimatpositiv – men sen då?

Du har blivit klimatpositiv. Du har alltså samlat in allt som behövs för att mäta hur mycket du behöver klimatkompensera och sedan kompenserat över 100 procent i ett klimatkompensationsprojekt. Går luften ur då, eller hur ska du tänka sen? 

Det är nu det roliga börjar. Om steg ett är att utvärdera hela din verksamhet under ett års tid för att se förbättringspotential, är steg två att börja genomföra förändringar i verksamheten. 

När du väl blivit klimatpositiv har du fått en insikt, kanske till-och-med en väckarklocka, om hur dina vanor samt hur din verksamhet ger avtryck på atmosfären. 

Under andra året är det läge att börja förändra verksamheten efter den klimatstrategi som du och ditt företag har jobbat fram. Hur du ska förändra verksamheten (eller förbättra, för detta är ju en positiv förändring) är olika för alla verksamheter. Vissa behöver dra ner på utskrifter, andra behöver göra korrigeringar i en produktionslinje. Gemensamt för alla är att det krävs att du ständigt analyserar och jobbar med hållbarhet i allt du gör.

Ta till exempel oss på Framtiden. Vi kan göra mängder av förbättringar: från bilpolicy till sopsortering på kontoren samt vilken mat vi serverar på våra konvent. Ju mer vi granskar oss själva ju fler förbättringar kan vi göra. Och visst är det kul att känna att du ständigt förbättrar dig själv, ditt företag och den värld du lever i? Ingen kan göra allt, men tillsammans kan vi göra mycket – som det så fint heter. 

Så, nu undrar du säkert hur vi arbetar? Vi tänker att det rent organisatoriskt handlar om att tillsätta en klimatgrupp som varje månad samlar in den data som behövs för att underlätta kommande granskningar. Kommunikation och inspirera andra är även en viktig del i det fortsatta arbetet kring att bli, vara och att fortsätta vara klimatpositiv. Precis så som andra företag inspirerar oss, vill alla vi på kontoren runt om i Sverige fortsätta inspirera fler till att ta steget för att bli klimatpositiva. 

Att ta ansvar för sina utsläpp är ingen quickfix. Det är en del av en klimatstrategi som förhoppningsvis ska leva länge. Arbetet med att skapa en hållbar framtid har inget direkt slut. Men det har en början genom att du och ditt företag är med och försöker stoppa den globala uppvärmningen.