Inför anställningsintervju

Förberedelse

Inför en intervju är det viktigt att du förbereder dig. Läs på om företaget och inte minst om den tjänst du har sökt. Förbered frågor både rörande företaget och tjänsten. Se till att du har koll på vart du ska, ta gärna med telefonnummer och adress ifall du skulle fastna i trafiken eller gå vilse. Var beredd på att konkretisera dina personliga egenskaper som du nämnt i det personliga brevet. Du kanske skrivit att du är flexibel, men hur yttrar det sig i verkliga livet?

Ta ett par minuter i trapphuset för att samla dig innan du kliver in, det är bra att ge ett lugnt intryck. Sök ögonkontakt och ha ett fast handslag. Under intervjun: många är så koncentrerade på vad de ska säga att det missar att lyssna på rekryteraren. Låt denne prata till punkt och ställ gärna följdfrågor. Ett genuint intresse om företaget tilltalar alltid en rekryterare. Klädsel: Välj kläder som passar det jobb du har sökt. Ditt utseende och ditt beteende berättar minst lika mycket om dig som det du säger under intervjun.

Att säga

Självklart ska du berätta om din utbildning och om dina tidigare jobb, men det är också viktigt att ta med föreningsuppdrag och idrottsprestationer. Försök att koppla det du tidigare gjort till vad som efterfrågas för tjänsten. Att du arrangerade julshowen varje år i skolan kan ha stor betydelse om du söker jobb som eventkoordinator, men kan också vara helt obetydligt om du söker jobbet som ekonomiassistent. Berätta gärna för intervjuaren varför just du passar för jobbet du söker och företaget i fråga

Tänk på att:
• Intervjun är inget förhör, passa på att ställa egna frågor
• Visa vem du är och bjud på dig själv
• Visa intresse
• Ge raka och tydliga svar
• Kom i tid, men inte mer än 10 minuter innan

Konsulter berättar, Anna Cedergren, ExOpen Systems AB

Lär dig mer