Anställ en millennial nu: gör generationsväxlingen mjukare

Hela 75 procent av alla som är arbetsföra kommer snart tillhöra generationen millennials. För att slippa en generationsväxling (och ett kompetenstapp som det kan innebära) är det alltså hög tid att anställa en millennial och börja ge unga talanger tid samt förtroende till att växa på din arbetsplats.

Att ha en självgående person i sin dagliga verksamhet är drömmen för många arbetsgivare. Och visst är det målet för oss flesta? Att vara självgående och få förtroende är utvecklande på ett såväl personligt- som karriärmässigt plan. Det är alltså helt förståeligt att du söker dig till nya kandidater som har erfarenhet av din bransch och kan kliva på och driva arbetet från dag ett. Men håll i hatten, det finns faktiskt argument för varför du ska tänka nytt och anställa en millennial i det läget. En ung, nyexaminerad eller junior, talang kan vara steget du behöver för att bygga den hållbara framtidsversionen av din personalgrupp. Det kan dessutom göra din generationsväxling lite mindre smärtsam. Låt dina klippor på jobbet ta hand om nya unga talanger och du säkrar upp ett hållbart team för framtiden.

Inte övertygad? Vi listar 5 argument för dig som funderar på att anställa en millennial

  • De kan ge dig och dina äldre medarbetare en ny syn på bolaget. De kommer in med ny fräsch kunskap som är redo att appliceras på din verksamhet. Du kan alltså framtidssäkra delar av verksamheten genom att våga ta in unga, ibland nyexade, talanger.
  • De är tekniskt kunnande och är i princip födda med en smartphone i handen. Nåja, inte riktigt, men de är vana vid att föra sig digitalt och har koll på vilka kanaler du kan använda för att sprida varumärkeskännedom. Är du en arbetsgivare som behandlar dem väl är de dessutom snabba med att hylla dig på sociala medier. 
  • De har stort kontaktnät, ofta beresta och har ett globalt tänk redan innan de har landat sitt första jobb efter examen. De kan alltså lätt hitta inspiration, innovationer och kontakt från alla världens hörn, då ett globalt tänk är en naturlig del i deras liv. 
  • De är en generation som är präglad av förändringar (bla digitaliseringen) och räds inte en förändringsbenägen arbetsplats. De har en förståelse för att du behöver utveckla och framtidssäkra din arbetsplats. Dra nytta av deras attityd och låt dem vara med att bygga en hållbar arbetsplats. Millennials vill nämligen ha en trygg tillvaro på jobbet. Trivs dem så har du en lojal anställd för många år framåt.
  • Det här med flashiga titlar är inte så himla viktigt längre. Eftersom millennials har en annan syn på hierarki så räds de inte av att gå raka vägen till exempelvis ledande chefer om de undrar eller vill bolla något. Rätt person som kan ge rätt svar; det är en millennials devis. Därför är de inte heller så styrda av titlar och hög lön (som med allt finns det ju undantag). Så länge du erbjuder dem en rolig, utvecklande och trygg arbetsplats. 

Är din verksamhet redo för unga talanger?

Klicka ner vår guide och få koll på vad unga talanger värdesätter hos dig som arbetsgivare.

Jag vill läsa guiden

Så minskar du personalomsättningen bland millennials - 5 tips

Lär dig mer