9 enkla sätt att bidra till ett bättre klimat – redan idag

Det finns enkla sätt att som privatperson på ett företag göra något för miljön, varje dag. Låt dina medarbetare inspireras och vips är ni ett företag som gör mer för klimatet och miljön än många andra. 

Att som företag bli klimatneutrala eller klimatpositiva kan i sig vara en lång process då det kräver förändringar som berör fler än dig själv. Men du kanske känner att du vill göra något innan till exempel en redovisningsbyrå har hunnit ta fram en plan för hur du ska klimatkompensera eller har valt organisationer du vill samarbeta med. 

Vill du börja, men vet inte var?

Här kommer en lista med enkla klimatsmarta saker att göra till rutin:

  • Åk kollektivt, cykla eller promenera till arbetet eller matbutiken. En självklar, men ack så svår klimatsmart rutin att hålla. Enligt Naturvårdsverket står transporter för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Att välja bort transport när det går gör gott för såväl miljön och hälsan.
  • Minska matsvinnet genom att planera dina matinköp via smarta appar. På såväl arbetsplatsen som i hemmet kan det vara bra att införa inköpslistor efter hur mycket ni gör åt. För vem har inte frukt som legat kvar alldeles för länge eller matrester som inte äts upp i tid? 
  • Genom att jobba hemma någon dag i veckan, om arbetet tillåter, sparar du in på vardagliga transporter och kanske någon slant i parkeringsavgift. 
  • Inred kontor och hemmet med begagnat. Många tänker nytt varje gång de ska renovera eller göra om på såväl arbetsplatsen som i hemmet. Ett tips är att kolla efter kontorsinredning på andrahandsmarknaden. Fler än du anar lämnar in skrivbord och stolar i nyskick – som blir dina till en billig peng.  
  • Sänk värmen med en grad. Det är inte meningen att du ska frysa medan du jobbar. Men genom att sänka värmen en grad och istället ta på sig en tröja sparar du på energi och plånboken. 
  • Låter du skärmar och datorer stå på standby-läge när du går hem från jobbet? Här kan du enkelt göra något för att spara energi. Ta för vana att stänga av datorer, skärmar och dra ur alla laddare när du går hem. Glöm inte att släcka alla lampor. 
  • Låt matlådan vila från kött någon dag i veckan, eller två. Enligt Jordbruksverket är det en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser som kommer från animaliska produkter som kött, mjölk och ost. 
  • Välj att jobba med eller anlita företag som tänker på klimatet. Genom att välja klimatsmarta, klimatneutrala eller klimatpositiva företag gör du ett medvetet val för miljön. Det kan handla om att välja lunchrestaurang eller kanske miljömedvetet rekryteringsbolag när du ska anställa personal.
  • Diska smart. Det är oftast bättre för miljön att köra igång en diskmaskin än att diska för hand, då du slösar mer vatten. Försök att sköta logistiken kring lunchrummet så att ni kör så fulla, men få diskmaskiner som möjligt.