5 saker att tänka på när du ska redovisa din klimatpåverkan

Du har säkert funderat på vad det skulle innebära för dig och ditt företag redovisa din klimatpåverkan. Kanske är du redan en bit på vägen i arbetet och vill ta ansvar för dina utsläpp. Vad innebär det egentligen att redovisa och beräkna din klimatpåverkan? 

Står du inför uppgiften att ta fram underlag till exempelvis en revisionsbyrå? Det kan kännas som en tung kloss på vägen. Men det måste göras. För att du och dina medarbetare ska kunna mäta hur mycket koldioxid ni släpper ut i atmosfären varje år behöver ni genomlysa hela verksamheten. Från antal tågresor till att räkna taxikvitton.

För att du ska få en så smidig resa som möjligt har vi sammanställt en liten, men övergripande, lista på våra lärdomar.

5 tips när du ska redovisa din klimatpåverkan:

  • Sprid positivitet. Gör dina medarbetare upplysta om varför du och ditt företag har tagit beslutet att bli klimatpositiva. Arbetet kommer nämligen involvera många och det krävs ett stort engagemang av samtliga.
  •  Var beredd på att det tar tid för samtliga involverade att få fram underlag till klimatredovisningen. Frigör därför tid i dina medarbetares kalendrar så att alla känner att detta är något som får prioriteras.
  • Tänk revision och allt vad det skulle innebära för dig. Låt en extern aktör (tex EY) analysera och beräkna era utsläpp. 
  • Gör ett grundligt arbete från början. Det går inte att fuska eller ta för lätt på någon uppgift. Allt ska med. Det krävs helt sonika en hel genomlysning av din verksamhet för att få reda på vad du har för klimatpåverkan. 
  • Spara allt från taxikvitton till vilka papper du köper in. Det är inget engångsarbete. Att börja klimatkompensera kräver att du har koll på hur stort avtryck du gör. Därför kommer du att behöva uppdatera ditt underlag allt eftersom. Genom att göra jobbet grundligt från början och sedan fortsätta med noggrannhet blir ditt arbete mycket lättare nästa gång. 

Sist men inte minst, låt dig inte slås ned av den väckarklocka som eventuellt kommer att ringa. Väckarklockan är till för att väcka dig till en ny dag med nya möjligheter, hur klyschigt det än låter. Genom att hitta det som väcker just dig och ditt företag kan du göra något åt det faktiska problemet. Kanske gör ni alldeles för många resor, eller sitter på hög elförbrukning.