5 tips för dig som tagit examen mitt i ögat av en pandemi

Examen, även om du är i fullt sjå att skråla Stad i ljus så kanske du känner att din närmsta framtid rent jobbmässigt inte ser så ljus ut – just nu. Vad hände egentligen våren 2020? Varsel, kris och kaos. En sak är dock säker: ditt arbetsliv kommer att vara långt så det som händer nu må vara en otroligt trög start för dig, men det blir bättre. Du kommer att hitta ditt drömjobb, även om vägen dit kanske blir lite annorlunda. Håll ut och håll i. 

5 tips för dig som slutat plugga mitt i coronakrisen

  • Förläng studietiden: ta en sommarkurs eller gör en master. Passa på medan tiden finns och världen kommer på fötter. Många väljer att studera vidare efter examen, men våga se längre fram – ditt arbetsliv är långt och ditt nästa jobb är högst troligt inte ditt sista.
  • Ta ett tillfälligt jobb: våga dig ut på arbetsmarknaden. Den perfekta vägen är krokig just nu. Ta ett jobb som kanske inte är ditt drömjobb, men som kan leda dig dit. På så vis skaffar du dig mer arbetslivserfarenhet, som kan komma till nytta senare i arbetslivet. 
  • Gör dig LinkedIn: börja nätverka och se över olika sätt att skapa nya kontakter. Delta i webbinarium och olika events – social distansering innebär att många finns online allt oftare. Men du, när du ändå är inne på LinkedIn så kom ihåg att göra dig synlig för oss rekryterare genom att välja det i dina inställningar. Då hittar vi dig när något dyker upp!
  • Skaffa en eller flera förebilder: vet du någon som har ditt drömjobb? Eller som bara verkar ha riktigt kul på jobbet? Våga skapa kontakt på LinkedIn – kanske kan hen berätta om sin resa och inspirera dig över en digital kaffekopp? 
  • Se över ditt personliga varumärke: nu har du verkligen tiden att skapa dig ett personligt varumärke och börja jobba med det. Ta reda på vilka dina usp:ar är och skapa dig en egen portfolio. Ett tips är att även reflektera över vad som du kan bli bättre på. Vem vet, dina svaga sidor nu kan mycket väl bli dina starka om du jobbar med dem och hittar rätt miljö.

Så söker du våra jobb

Lär dig mer