5 tips: så skapar du en bra arbetsmiljö och minskar din personalomsättning

Finns det något mer skräckinjagande än att inte lyckas behålla kompetent personal? Det kan såklart finnas otroligt många obehagliga överraskningar i livet. Men när dina klippor på jobbet meddelar sina uppsägningar på löpande band, visst kan det då kännas som att marken under dig skakar av personalens höga hastighet i svängdörren? Då är det dags att sätta stopp för dina höga personalomsättning.

Men vad ska du (och vad kan du) egentligen göra åt alla uppsägningar när du inte har varken ekonomi eller utvecklingsmöjligheter att få dem att stanna kvar. Det du kan göra är att ändra din inställning, bromsa ned din personalomsättning och använd genomtänkta metoder för att både attrahera och behålla dina medarbetare på ditt företag – länge. 

5 tips hur du skapar en bra arbetsmiljö och minskar din personalomsättning bland dina millennials: 

1. Satsa på introduktion. Det kan vara mycket att hålla koll på och lära sig på en ny arbetsplats. Börja med en introduktion under första dagen för att få din nya medarbetare att känna sig välkomnad och mer förberedd. Se till att det finns tid för att besvara frågor och ha en genomgång av organisationen, de närmsta i teamet och annan väsentlig information som hen kan behöva. 

2. Vårda de självgående. Det kan vara lätt hänt att du råkar glömma bort de medarbetare som är ambitiösa, jobbar självständigt och alltid presterar. Se till att de känner sig uppskattade och inkluderade för att undvika att de söker sig vidare till ett annat företag. Om dina medarbetare känner sig sedda och nöjda med sitt arbetsliv kommer de att bli mer motiverade och lojala. 

3. Coacha dina millennials. Till skillnad från äldre generationer som vill bli ledda genom instruktioner så drivs yngre generationer bättre när de blir coachade. Detta innebär att du som ledare även bör förklara bakgrunden till varförsaker ska göras, vara öppen med varför vissa besluts tas och istället låta medarbetare testa och lära sig på egen hand. 

4. Öppen kommunikation. En av de största anledningarna till önskat byte av arbetsplats är att beskrivningen av arbetsrollen inte överensstämmer med verkligheten. Var så öppen som möjligt i din kommunikation, det är bättre att bara lova sådant som du vet att företaget kan hålla. Detta kommer att vara bättre i längden än att locka med fina ord som bara resulterar i besvikelse och framtida misstro. 

5. Bygg upp ditt varumärke internt. Jobba med att förstå hur dina medarbetare uppfattar ditt företag samt hur det är att ha dig som arbetsgivare. Detta gäller även team, satsa på att lyfta dina medarbetares färdigheter och bra egenskaper. Om andra i företaget ser värdet i olika arbetsteam och deras jobb så kommer även motivationen och stämningen höjs internt. Målet bör vara att dina medarbetare trivs, är inspirerade och gärna rekommenderar företaget till sin nätverkskrets.

Är millennials hoppjerkor eller eldsjälar?

Varför vill Helen Truong (Group manager på Husqvarna) skala av alla filter inom rekrytering? En kort film där du får ett nytt perspektiv på rekrytering av millennials, eller matchmaking som Helen kallar det.

Jag vill se filmen

Anställ en millennial nu: gör generationsväxlingen mjukare

Lär dig mer