Så minskar du personalomsättningen bland millennials - 5 tips

Plötsligt står du där; något fattas hos dig som arbetsgivare och du undrar hur du ska minska personalomsättningen. Att hitta nya medarbetare kan vara en svår sak, därför gäller det att tänka proaktivt (och positivt). Men hur ska du behålla den där gruppen av millennials som du tycker tillför så mycket på din arbetsplats? 

Bygg din arbetsplats kring följande 5 punkter och se hur dina millennials blommar: 

Trygg arbetsmiljö 

Arbetsplatser som leds av chefer som tummar på etiska värderingar och har ett omoraliskt beteende får räkna med att det blir svårt att knyta till sig, och behålla, unga talanger. Millennials vill vara stolta över arbetet de går till, eftersom de i hög grad identifierar sig med sin arbetsplats (detta kan du främjas av då du får läge att sprida ditt arbetsgivarvarumärke). Du kan alltså räkna med att en otrygg arbetsmiljö skapar oengagerade medarbetare och talanger som tillslut säger upp sig. Se till att du som arbetsgivare är en trygg punkt i dina medarbetares liv så att dina medarbetare trivs med företagskulturen. Försök få till en företagskultur där värderingarna speglas i bolaget och där personalvård är a och o. Detta är nämligen något som spelar allt större roll för millennials. 

Glädje på jobbet

Millennials vill känna en stolthet för vad de gör, de vill bli utmanade och känna att de får bekräftelse och uppskattning för det arbete de länge ner. Det som också är viktigt för millennials är att privatlivet och jobbet ska gå hand i hand. Ofta är det en flytande gräns som är svår att tyda. Vi brukar säga att funkar det hemma så funkar det på arbetet. Har du kul och trivs på jobbet tar du med dig det hem. Och cirkeln är igång. Ge dina medarbetare tid för skratt och gemenskap. Att dra ihop en afterwork eller andra gemensamma festligheter gör mycket för sammanhållningen. På sikt kan detta minska personalomsättningen, då ditt företag blir svårare att skilja sig från.

Feedback, feedback, feedback

När berömde du din medarbetare senast? Att kontinuerligt berömma eller ge positiv feedback ger även utrymme för att ge konstruktiv kritik. För att din medarbetare inte ska tappa motivationen efter att ha utfört samma arbete en längre tid krävs det att du som närmsta chef uppmärksammar de små och stora sakerna som din medarbetare gör bra, men även de saker hen kan bli bättre på. Ger du kontinuerlig feedback håller du hela tiden ambitionsnivån på en bra och jämn nivå. Eftersom du för en dialog med din kollega förhindrar du även att hen blir negativt inställd till arbetsplatsen. Så se till att arbetsuppgifterna motsvarar din medarbetares kompetens (men utmana gärna!)  och gör medarbetaren medveten om hur hen bidrar till helheten.

Frihet under ansvar

Du har säkert stött på medarbetaren som tar flexmorgon varje dag och verkar må allmänt bra på jobbet? Hur kommer det sig att de flesta som jobbar med frihet under ansvar faktiskt gör ett bättre jobb? Svaret är att millennials, eller internetgenerationen, har frihet under ansvar i sitt DNA, i stort sett. De är formade i ett digitalt samhälle där jobbet kan göras från soffan eller på ett café (om arbetet tillåter). Genom att ge dina medarbetare, hyfsat, fria tyglar sålänge de gör jobbet exemplariskt skapar du tillit hos dem. Och vad skapar tillit i längden? Jo, lojalitet vilket är guld värt för att behålla dina unga talanger.

Klockren rekrytering

När du väl står på jobbet med din medarbetare handlar det ju faktiskt om att du har hittat rätt personlighet, med rätt sorts kompetens. Har det hänt dig att du anställt en ung talang som haft alla skallkrav och verkat vara en riktig guldklimp, men som inte har presterat hela vägen fram när det väl gällde? Ibland kan rekrytering vara svårt. Jättesvårt. Det tycker till och med vi, som faktiskt dagligen arbetar med rekrytering. Men det finns olika sorters tester och processer som du kan använda dig av för att hitta rätt personer. Ibland är det till exempel inte helt dumt att använda gamification för att hitta rätt utvecklare. För att hitta rätt personlighet finns det olika processer att ta till – allt för att undvika de där dyra felrekryteringarna. 

Många millennials på jobbet?

Klicka ner vår guide och få koll på vad unga talanger värdesätter hos dig som arbetsgivare.

Jag vill läsa guiden

Faktorer som påverkar din framgångssaga: felrekrytering

Lär dig mer