Stå stark i IT-kompetensbristen: så får du guldkornen att upptäcka och välja dig

Det är bara att inse att många av rollerna inom exempelvis IT-branschen räknas som bristyrken. Det kan till och med vara svårt för dig som företagare att attrahera och rekrytera kandidater som uppnår rätt kvalifikationer. IT-kompetensbristen och konkurrensen om guldkornen är stor och det finns inte direkt ett överflöd av kandidater. Det är inte alls konstigt om både pulsen och stressen ökar när du saknar personal som kan jobba med viktiga IT-projekt.

Bristen på personal överlag kan kännas både påfrestande och svårt. Antingen tar dina medarbetare på sig ett större ansvar eller så är du illa tvungen att belasta dem med fler uppgifter. Inget av alternativen är direkt någonting att hurra för. Stressnivån kan minst sagt att spika rätt upp i taket och kvalitén sjunker i samma takt som missnöjet sprider sig över kontoret. Det sista du behöver är att utöka jakten av kandidater – för fler arbetsroller. Om vi ska dra scenariot till sin spets… 

Men går det verkligen att konkurrera ut andra företag som letar efter samma sak när det råder IT-kompetensbrist? Och hur ska du lyckas nå ut till kandidater med rätt kvalifikationer? Du behöver inte längre ligga vaken om nätterna och grubbla över alla svaren. Vi har nämligen samlat ihop lite enkla tips och justeringar som kan ge oväntade resultat inför din rekrytering. 

Slipa din jobbannons och få IT-kompetensen att upptäcka och välja dig

1. Mobilanpassa jobbannonsen. Många av de riktigt grymma (och eftertraktade) kandidaterna är ofta redan anställda någonstans, inte sällan hos en konkurrent, då det råder IT-kompetensbrist. Det ska vara enkelt för dem att skicka in en spontan intresseansökan direkt från tv-soffan, utan att behöva förnya sitt cv. Se därför till att jobbannonsen är kortfattad, smidig och lätt att fullfölja. 

2. Tänk ett steg längre… bort. Var inte rädd för att expandera det geografiska området som jobbannonsen ska nå ut till. Det finns många som kan tänka sig att pendla till jobbet. Speciellt om det är ett lockande, utmanande och roligt jobb med bra förmåner. 

3. Marknadsför korridorstugget eller frukostrasten. Skippa tradiga ledord och en stel beskrivning av ditt företag. Det är inte, enbart, det millennials värdesätter. Ta istället chansen att berätta mer om hur det är att jobba hos er. Har ni gemensam frukost? Umgås ni ofta utanför kontoret? Många värderar sina kollegor och gemenskap väldigt högt. Gör det därför enkelt för dem att få en klar bild av hur det är att jobba på din arbetsplats.   

4. Förenkla språket. Undvik att använda uttjatade och komplicerade termer. Skriv jobbannonsen som du talar till dina kollegor. Det kommer nämligen sätta en unik prägel på annonsen, då många föredrar lättsamma och tydliga jobbannonser. 

5. Sålla inte bort unga talanger, de är framtiden. Du vill ha medarbetare som får jobbet gjort och som driver företaget framåt, det köper vi. Men lång erfarenhet behöver inte nödvändigtvis innebära att det är den skarpaste kandidaten i högen. Unga talanger, millennials, kan tillföra nya idéer och vara enklare att forma utefter tjänsten. Våga fokusera på personlighet och driv, det öppnar upp för yngre personer med rätt kvalifikationer att söka. Vilket kan vara räddningen i den rådande IT-kompetensbristen. 

Många millennials på jobbet?

Klicka ner vår guide och få koll på vad unga talanger värdesätter hos dig som arbetsgivare.

Jag vill läsa guiden

Så minskar du personalomsättningen bland millennials - 5 tips

Lär dig mer